Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowy warkocz z serem i szynką
Kroki postępowania
W misce rozpuszczamy drożdże z 1 łyżeczką cukru w ciepłej wodzie i zostawiamy na 10-15 minut. Gdy roztwór będzie gotowy, na powierzchni pojawią się pęcherzyki. W drugiej misce łączymy mąkę z solą, pozostałym cukrem i masłem (mąkę koniecznie trzeba przesiać!). Na koniec wlewamy drożdże. Drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą i powstanie gęste ciasto. Jeśli ciasto jest rzadkie dodajemy jeszcze trochę mąki.
Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy przez ok. 5 minut. Przekładamy je do posmarowanej oliwą miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni. Przed pieczeniem nasz drożdżowy warkocz smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami sezamu.
Pieczemy ok. 30-35 minut aż ciasto się ładnie zarumieni.