Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 400 g
woda letnia 3/4 szklanki
jajko 1 szt
oliwa 1 łyżka
sól szczypta

farsz

cebula biała 1 szt
twaróg 200 g
ziemniaki ugotowane 200 g
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
sól do smaku
przyprawa uniwersalna Kucharek do smaku
oliwa 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie

Kroki postępowania

1
Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę i smażymy ma łyżce oliwie na złoty kolor.
Krok 1 - Pierogi ruskie foto
2
Obrane, ugotowane i ostudzone ziemniaki ubijamy. Dodajemy twaróg.
Krok 2 - Pierogi ruskie foto
3
Dodajemy usmażoną cebulę i doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 3 - Pierogi ruskie foto
4
Doprawiamy przyprawą uniwersalną do potraw Kucharek. Farsz dokładnie mieszamy.
Krok 4 - Pierogi ruskie foto
5
Z mąki, wody, oliwy, jajka i soli zagniatamy ciasto.
Krok 5 - Pierogi ruskie foto
6
Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy na grubość około 2-3 milimetrów. Z ciasta wykrawamy szklanką kółka.
Krok 6 - Pierogi ruskie foto
7
Na każde kółko nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy boki. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem łyżeczki oliwy . Do gotującej wody wrzucamy pierogi i gotujemy około 3 minut od czasu wypłynięcia ich na powierzchnię. . Podajemy z masłem i koperkiem lub ze smażoną cebulką.
Krok 7 - Pierogi ruskie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paula191919 28.08.2015 21:57
uwielbiam je !
jagoda5913 25.08.2015 00:55
pyszne ,takie lubie
irenka 24.08.2015 19:04
pychotka ,moje ulubione

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak