Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Bawole oczy

5.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka
0,5 kg
margaryna
kostka
cukier
szklanka
kakao
ok. 3 łyżek
mleko
ok. 2 szklanek
pr. do pieczenia, cukier wniliowy
po torebce
żółtko jajek
sztuka
cukier
3/4 szklanki
mleko
1/2 szklanki
masło
kostka
budyń śmietankowy
ok. 3 Lyżek
Ciasto:
5 sztuk
jajko
5 sztuk
masa
2 sztuki
jajko
2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Bawole oczy

Ciasto: margarynę, cukier i cukier waniliowy utrzeć dodając po jednym żóltku. Następnie do masy jajecznej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao oraz mleko. Ciasto utrzeć w ten sposób aby nie było ani za gęste ani za rzadkie. Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą i ułożyć na nim ciastka biszkoptowe posmarowane dżemem i sklejone po dwa. Ciasto upiec. Masa: dwa jajka + żółtko ubić z 3/4 szklanki cukru. W garnku zgotować 1/2 szklanki mleka i na gotujące się mleko wlać rozbite jajka. Masę gotować na wolnym ogniu aż zgęstnieje, poczym ją wystudzić. Masło utrzeć z wystudzoną masą jajeczną i ok. 3 łyżkami ugotowanego budyniu śmietankewego na puszystą masę. Do masy można też dodać olejek rumowy.. Masę należy wyłożyć na wierzch upieczonego i wystudzonego ciastka. Ciasto wstawić do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 15.04.2012 11:18
fajne
ronald88 27.09.2011 14:36
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak