Ogórki chrzanowe

Ogórki chrzanowe

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórki świeże

  • tarty chrzan

  • ocet 10 %

    1 szklanka
  • woda letnia

    4 szklanki
  • cukier

    1 łyżka
  • sól

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ogórki umyć i bez obierania pokroić wzdłuż na 4 części. Ułożyć pionowo we wcześniej przygotowanych słoikach. Do każdego słoika dodać 1 łyżeczkę ziaren gorczycy, 2-3 ziarna ziela angielskiego, 1 mały liść laurowy lub pół dużego oraz 1 łyżeczkę tartego chrzanu (jak chcemy ostrzejsze to czubatą). Z pozostałych składników ugotować zalewę i zalać nia (zimną lub gorącą- wg. uznania) ogórki, tak żeby zalewa sięgała do szyjki słoika. Słoiki zamknać, pasteryzować 5 minut. Do spożycia gotowe są po upływie co najmniej 2 tygodni.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ZEWA

13.09.2010 17:39
kolejny super przepis na przetwory

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat