Przepis i sposób przygotowania na: Sok z czarnej porzeczki
Jak zrobić sok z czarnej porzeczki? Wszystkiego dowiesz się z tego przepisu!
- ile cukru użyć do przygotowania soku z czarnej porzeczki i co zrobić by równomiernie się rozpuścił?
- na jaki czas zostawić czarne porzeczki w zalewie?
- jak przefiltrować sok z czarnej porzeczki?
- ile gotować sok z czarnej porzeczki?
- jak przechowywać sok?
1. Porzeczki dokładnie oczyścić z paprochów, liści i ogonków. Dokładnie opłukać wodą i dobrze osączyć.
2. W dużym słoju lub innym naczyniu przesypać cukrem, ja dałam 1,5 kg. Przykryć ściereczką i odstawić na około 7 dni aż puszczą sok, a cukier się rozpuści. W międzyczasie można przemieszać lub potrząsnąć słojami, aby cukier równomiernie się rozpuścił.
3. Po tym czasie porzeczki odcedzić od soku na sicie. Sok przefiltrować przez gęste sito lub gazę i wlać do garnka.
4. Porzeczki przełożyć do drugiego garnka, wlać wodę i zagotować, gotować ok 10 minut. Ponownie przecedzić przez sito i dobrze odcisnąć ze soku. Otrzymany sok też przefiltrować przez gęste sito lub gazę i wlać do wcześniej odlanego soku.
5. Następnie sok zagotować, jeśli jest mało słodki dosypać nieco cukru. Zebrać pianę.
6. Gorący sok przelać do butelek lub słoików. Dobrze zakręcić i odstawić do góry dnem. Przykryć ręcznikiem i zostawić do wystudzenia.