Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Rolady z szynki wieprzowej

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka wieprzowa
3 plastry po ok.100 gram
cebula
1 mała
ogórki konserwowe
2 sztuki
szynka konserwowa
2 plasterki
Musztarda sarepska Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat
sól do smaku
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
Sklep Prymat
ziele angielskie
Sklep Prymat
olej
1 łyżka
masło
2 łyżki
skrobia kukurydziana
1 łyżka
kostka rosołowa

Porada

ja przygotowuję roladki dzień wcześniej aby poleżały w lodówce 24 h,ale wystarcza noc

Przepis i sposób przygotowania na: Rolady z szynki wieprzowej

Kroki postępowania

1
Umyte mięso z szynki kroimy na plastry, osuszamy i doprawiamy z jednej strony solą,pieprzem i papryką,następnie przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy tłuczkiem
Krok 1 - Rolady z szynki wieprzowej  foto
2
ogórki,szynkę konserwową i połowę cebuli kroimy w kostkę
Krok 2 - Rolady z szynki wieprzowej  foto
3
niedoprawioną stronę mięsa smarujemy musztardą i układamy szynkę,ogórki i cebulę
Krok 3 - Rolady z szynki wieprzowej  foto
4
zwijamy w ciasne roladki
Krok 4 - Rolady z szynki wieprzowej  foto
5
i związujemy nicią(najlepiej białą) tak aby nic się nie rozeszło. zwinięte roladki wkładamy do zamykanego pojemnika polewamy łyżką oleju i odkładamy na noc do lodówki(marynowanie sprawi że mięso będzie kruche i soczyste)
Krok 5 - Rolady z szynki wieprzowej  foto
6
na drugi dzień rozgrzewamy na patelni masło z łyżką oleju i rumienimy roladki z każdej strony
Krok 6 - Rolady z szynki wieprzowej  foto
7
pod koniec dodajemy pozostałą połówkę cebuli,liście laurowe i ziele angielskie oraz kostkę rosołową,szklimy cebulę
Krok 7 - Rolady z szynki wieprzowej  foto
8
podlewamy wodą(do połowy roladek)przykrywamy patelnię i gotujemy na małym ogniu około 50 -60 minut
Krok 8 - Rolady z szynki wieprzowej  foto
9
następnie wyjmujemy roladki(ściągamy nici) a sos zagęszczamy skrobią wymieszaną w odrobinie wody
Krok 9 - Rolady z szynki wieprzowej  foto
10
wkładamy roladki i gotujemy jeszcze 3-4 minuty przewracając je aby całe pokryły się sosem.
podajemy gorące
Krok 10 - Rolady z szynki wieprzowej  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 29.07.2015 16:38
dobry obiadek
IKrakowianka 29.07.2015 15:21
smaczny obiadek
w mojej kuchni 29.07.2015 11:41
pyszne danie obiadowe
IZABELA29 29.07.2015 11:38
pyszny obiad
berys18 29.07.2015 09:27
bardzo smaczny obiad
Ewelina1991 29.07.2015 09:08
pyszne mięsko
Motorek 29.07.2015 08:25
bardzo dobre roladki
Futka 29.07.2015 05:37
wyśmienite i bardzo apetyczne roladki :)
Łukasz15 28.07.2015 23:38
Bardzo dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak