Przepis i sposób przygotowania na: TRUSKAWKOWY POCAŁUNEK – biszkopt z serową pianką i truskawkami
Galaretka rozpuszczamy w 2 szklankach wrzącej wody, odstawiamy.
BISZKOPT:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, a następnie żółtka.
Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką.
Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30-35 minut.
PIANKA SEROWA:
Zimną kremówkę ubijamy na sztywno.
Zimne ( ale nie tężejące ) galaretki miksujemy z serem, dodajemy cukier puder i ubitą kremówkę.
CAŁOŚĆ:
Biszkopt kroimy na 2 blaty, na 1 wylewamy połowę masy serowej, wygładzamy.
Wkładamy pionowo oczyszczone truskawki i zalewamy resztą masy.
Przykrywamy drugim biszkoptem, dociskamy lekko i wkładamy do lodówki.
POLEWA:
Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier puder, kakao i śmietanę – wylewamy na ciasto.
Wiórki kokosowe prażymy z cukrem na suchej patelni, wysypujemy na polewę i wkładamy do lodówki na kilka godzin do stężenia.
Smacznego!