Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak na żeberkach
PRZYGOTOWANIE:
1. Z żeberek i włoszczyzny ugotować intensywny wywar z dodatkiem pieprzu ziarnistego, ziela angielskiego i liści laurowych.
2. Kapustę kiszoną drobno pokroić.
Na odrobinie oleju zeszklić cebule pokrojone w kostkę, a następnie dodać do niej również pokrojoną w kostkę szynkę wędzoną i chwilę razem przesmażyć.
Ząbki czosnku drobno posiekać.
Pokrojone w kostkę ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie.
3. Z wywaru wyciągnąć włoszczyznę i żeberka, a następnie dodać do niego pokrojoną kapustę i czosnek oraz podsmażoną szynkę i cebulkę. Gotować do momentu aż kapusta nabierze odpowiedniej miękkości.
Pod koniec gotowania dodać przecier pomidorowy, posiekany koperek i doprawić całość solą oraz pieprzem, zagotować, a następnie dodać ugotowane ziemniaczki.
Gotowy kapuśniak podawać ze świeżą zieleniną i "żeberkową wkładką".
Życzę smacznego! :)