Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik cytrynowo-ananasowy.

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 5 sztuk
cukier pół szklanki
mąka tortowa pół szklanki
mąka ziemniaczana pół szklanki
sól szczypta
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Masa cytrynowa

jajko 2 sztuki
żółtko jajek 1 sztuka
cukier pół szklanki
masło lub margaryna 2 kostki (po 20 dag każda )
sok z cytryny do smaku
galaretka cytrynowa 1 sztuka

Dodatkowo

ananas w puszce 1 puszka
galaretka cytrynowa 1 sztuka
wiórki kokosowe 6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik cytrynowo-ananasowy.

1. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli,następnie dodajemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru,dodajemy żółtka i chwilę ubijamy.Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia.Delikatnie mieszamy.
2. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm,wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni.Upieczony biszkopt studzimy i przekrawamy na dwa krążki.
3.Jajka i żółtko wbijamy do miski,dodajemy cukier.Miskę umieszczamy na garnku z gotującą się wodą i miksujemy przez kilka minut,aż powstanie gęsta masa,zdejmujemy z garnka i dalej ubijamy do wystygnięcia i zgęstnienia masy ( możemy miskę włożyć do drugiej z zimną wodą,szybciej masa nam przestygnie) .
4.Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Masło ucieramy na puszystą masę.Następnie stopniowo dodajemy masę jajeczną i ucieramy.Do puszystej masy dodajemy lekko tężejącą galaretkę i dokładnie ucieramy.Na koniec dodajemy sok z cytryny według uznania i ucieramy.
5.Masą przekładamy krążki biszkoptowe,smarujemy również wierzch i boki tortu.Boki tortu obtaczamy wiórkami kokosowymi.
6.Ananasa odsączmy bardzo dokładnie z zalewy,kroimy i układamy na wierzchu tortu.Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy stężenia.Lekko tężejącą wykładamy na ananasa.
7. Torcik wstawiamy do lodówki do stężenia,najlepiej na całą noc.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 29.06.2015 13:21
Dziękuję:)
luna76 28.06.2015 14:17
moje smaki!!! :)
gusia1000 28.06.2015 13:15
Smacznie wygląda.
Babeczka35 28.06.2015 13:15
Dziękuję i zapraszam,jeszcze trochę jest:)
Maridka19 28.06.2015 12:02
Idealnie wyszedł :)
Janina 28.06.2015 12:02
Pyszności;)
inka2012 28.06.2015 11:41
smakowicie wygląda :)
bietka 28.06.2015 11:25
mniam, ale tu pyszności :)
Damiano
Damiano 28.06.2015 10:52
smaczny torcik
olkaaa 28.06.2015 09:55
chętnie zrobię
Kasnaj 28.06.2015 09:40
apetyczny torcik
Krzysztof15 28.06.2015 09:28
wyglada apetycznie
Konczi 28.06.2015 08:56
Cudnie Ci wyszedł, porywam kawałeczek do porannej kawusi :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak