Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowy placek z cebulą i cukinią
Kroki postępowania
Do kubka wlać ciepłe mleko, dodać cukier i drożdże. Dokładnie wymieszać.
Do misy robota wbić jajko i wlać olej. Dodać rozczyn, mąkę i sól. Zagnieść jednolite ciasto, wstawić do lodówki na 4 godziny (lub 1-1,5 godziny w temperaturze pokojowej).
Cukinię zetrzeć, lekko posolić i odstawić na 10 minut.
Cebule poszatkować w piórka.
Cukinię odcisnąć z nadmiaru wody, dodać do warzyw i chwilę razem smażyć. Doprawić do smaku solą i obficie pieprzem, dodać paprykę wędzoną.
Jajko rozmieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem (pamiętając, że warzywa są doprawione).
Ciasto wyjąć z lodówki, ogrzać do temperatury pokojowej. Rozwałkować, wyłożyć do formy (śr 27cm).
Wyłożyć farsz warzywny, polać śmietaną, lekko przemieszać i wyrównać.
Zapiekać około 35-40 minut w 180 stopniach.
Przed podaniem posypać szczypiorkiem