Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

orientalna wołowina ze szparagami

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

główne składniki

polędwica wołowa 200g
szparagi zielone ok. 10 sztuk
papryka czerwona 1 mała
cebula dymka ze szczypiorkiem 2-3

sos

sos sojowy 3 łyżki
mąka ziemniaczana ok. 2 łyżeczki
cukier brązowy 1 łyżka
sos rybny 1,5 łyżki
sambal oelek 1 łyżeczka
olej kokosowy 1,5 łyżki do smażenia

Porada

Polecam do tego dania użyć dobrej jakości wołowiny, będzie ona miękka i rozpływać się w ustach.

Przepis i sposób przygotowania na: orientalna wołowina ze szparagami

SOS:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w miseczce oraz dodać 3-4 łyżki wody. I odstawić aż cukier się rozpuści. Zamiast cukru możemy użyć np. miodu.

WOŁOWINA ZE SZPARAGAMI:

Mięso pokroić w cienkie paski. Szparagi umyć i odkroić zdrewniałe końcówki. Paprykę pokroić w paski a dymkę w mniejsze kawałki (bez szczypioru).

Na rozgrzaną patelnię z olejem kokosowym dodać wołowinę i smażyć aż nie będzie surowa (ok.2 minuty). Następnie przełożyć mięso na talerz z papierem ręcznikowym i dodać wszystkie warzywa i ponownie smażyć ok. 3 minuty (można dodatkowo dodać 0,5 łyżki oleju). W międzyczasie dołożyć ponownie mięso na patelnię i dodać sos. Smażyć i mieszać ok. 2-3 minuty. W razie potrzeby można dodać trochę wody.
Danie podawać z ryżem lub makaronem orientalnym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agataw1990 22.06.2015 17:11
Idealne połączenia:)
sylwia_sl 22.06.2015 13:41
To musi smakować !!!
dollce 22.06.2015 12:28
uwielbiam takie zestawienie
bertpvd 22.06.2015 12:26
ale to musi być dobre !
Franciszek 22.06.2015 09:36
Pyszne danie
Futka 22.06.2015 08:49
Przepyszna wołowina w wyśmienitym towarzystwie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak