Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa mleczno-dyniowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Na kluski

ziemniaki ugotowane 20 dkg
mąka ziemniaczana 3-4 łyżki

Na zupę

dynia 30-40 dkg
mleko 3,2% 1 litr
woda 0,5 litr
sól do smaku do smaku
cukier kryształ 3 łyżki

Porada

Do zupy mleczno-dyniowej bardzo smaczne, nieco bardziej pracochłonne są kluski typu pyzy, tyle, że małe.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa mleczno-dyniowa

Obraną dynię zalać wodą i gotować do miękkości. Przetrzeć przez sito, posolić nieco, dodać mleko i zagotować. W międzyczasie zagnieść masę na kluski (podobną jak na kluski śląskie) i formować np kulki wielkości orzecha laskowego. Wrzucać do garnka z wrzącym mlekiem z dynią. Gotować kilka minut. Dosłodzić do smaku.
Gotowe.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak