Ciasto miodowe z korzenną nutką

Ciasto miodowe z korzenną nutką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto miodowe

  • mąka pszenna

    3 szkl
  • cukier puder

    10 dag
  • miód

    4 łyżki
  • jajka

    2 szt
  • śmietana

    1 łyżka
  • soda oczyszczona

    1 łyżeczka

Biszkopt

  • jajka

    4 szt
  • cukier

    2/3 szkl
  • mąka tortowa

    2/3 szkl
  • kakao

    2 łyżki
  • przyprawa do piernika

    2 łyżeczki
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki

Masa z kaszy manny

  • mleko

    3 szkl
  • kasza manna

    10 łyżek
  • sól

    do smaku
  • cukier puder

    15 dag
  • masło

    20 dag
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    do smaku

Poncz

  • woda

    2/3 szkl
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • miód

    1 łyżeczka

Pozostałe składniki

  • marmolada

    2 ( z różą) szkl
  • powidła śliwkowe

    1/2 szkl
  • czekolada gorzka

    10 dag
  • czekolada mleczna

    10 dag
  • śmietana

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto miodowe z korzenną nutką
Ciasto miodowe: Mąkę wymieszać z sodą, posiekać z masłem. Dodać cukier puder, płynny miód, jajka, śmietanę i zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkować, ułożyć na przygotowane blaszki o wymiarze 24/36 cm. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor.
Krok 2 - Ciasto miodowe z korzenną nutką
Biszkopt korzenny: Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać, wymieszać z przyprawą do pierników. Całe jajka z cukrem ubić na parze do białości. Gdy brzegi naczynia zaczną obsychać zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia. Następnie masę jajeczną delikatnie wymieszać z mąką. Ciasto biszkoptowe przełożyć na blaszki o takiej samej wielkości jak ciasto miodowe. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15 minut.
Krok 3 - Ciasto miodowe z korzenną nutką
Masa z kaszy manny: Na gotujące się mleko z odrobiną soli wsypać kaszę mannę energicznie mieszając. Gotować przez kilka minut, zdjąć z ognia, przykryć i pozostawić do ostudzenia. Masło z cukrem i cukrem z wanilią utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo po łyżce zimnej kaszy.
Krok 4 - Ciasto miodowe z korzenną nutką
Doprawić do smaku sokiem z cytryny lub spirytusem.
Krok 5 - Ciasto miodowe z korzenną nutką
Placki miodowe i biszkopt skropić ponczem. Marmoladę wymieszać z powidłami. Oba placki miodowe posmarować marmoladą.
Krok 6 - Ciasto miodowe z korzenną nutką
Na jeden wyłożyć połowę masy, wyrównać, położyć biszkopt, pozostałą masę i przykryć drugim plackiem marmoladą do kremu. Obciążyć deseczką, pozostawić na 2-3 godziny.
Krok 7 - Ciasto miodowe z korzenną nutką
Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać ze śmietaną ( odłożyć 3-4 kostki) Następnie oblać ciasto i posypać startą na tarce odłożoną czekoladą.
RenataZ-et
Ciasto miodowe z biszkoptem o smaku piernika i różaną marmoladą jest bardzo aromatyczne i smaczne. Warto go przygotować.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Kozieradka

14.02.2017 17:07
Lubię ciemne ciasta.

pestka

23.12.2016 12:38
wygląda pysznie

Izabela28

25.05.2015 10:09
idealne ciasto na urodziny lub imieniny:)

monika141

25.05.2015 08:52
smaczne ciasto

Motorek

25.05.2015 08:40
smaczne ciasto

Małgorzata Pin

24.05.2015 22:05
Wygląda wyśmienicie.

Wiktoria29

24.05.2015 21:29
brzmi zachęcająco, chętnie bym spróbowała

Ada-Gaba

24.05.2015 21:09
fajny przepis

Mama niejadka

24.05.2015 20:26
Pyszne ciasto

inka2012

24.05.2015 20:11
aż chce się jeść :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat