Przepis i sposób przygotowania na: Porowa niespodzianka
Ziemniaki, pietruszkę, selera i marchewkę obrać, opłukać, ułożyć kolejno w garnku, a następnie zalać gorącą wodą, posolić i gotować tak długo, aż warzywa będą miękkie. Odcedzić. Gdy warzywa ostygną pokroić je w kostkę umieszczając ziemniaki w osobnej misce. Do ziemniaków dodać oliwę z oliwek, wymieszać i odstawić. Groszek osączyć z zalewy. Kalafior oczyścić, opłukać, blanszować przez 4 minuty, odcedzić i ostudzić. Jajka, schab i kilka pozostałych części pora pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć, dodać musztardę, majonez, sól i pieprz. Wymieszać.
Naszykować małe miseczki i każdą z nich wykleić szerokimi liśćmi pora, tak aby wystawały poza krawędzie. Ułożyć w nich sałatkę, zwinąć wystające liście. Każdą miseczkę ułożyć na talerzu, odwrócić do góry dnem i zdjąć miseczki. Schłodzić w lodówce. Smacznego:)