Przepis i sposób przygotowania na: Pizza Rzeźnicka na cienkim cieście z dipem czosnkowym
Ciasto: Mąkę przesiać. Dodać oliwę. Rozczyn: W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże. Dodać cukier, sól oraz 2 łyżki mąki i dobrze wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia.
2.
Do mąki wlać rozczyn i ugnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 2 h. Po tym czasie ciasto podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować i wyłożyć na wyłożoną pergaminem formę od tarty lub blachy do pizzy. W ciasto powkładać posiekany czosnek. Podziurawić ciasto widelcem i wysmarować przecierem. Ułożyć pokrojony w plastry ser, pieczarki w plastrach, bekon lekko osolony, plastry kiełbasy oraz cebulkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 25-30 min. 10 min przed czasem na pizze wysypać fileta gyros.
3.
Fileta pokroić w kostkę i obsypać przyprawą gyros. Dusic na oliwie. Mięso ma być miękkie i nie przypieczone. Odstawić.
4.
Dip czosnkowy: Wszystkie składniki wymieszać. Przelać do naczynka i wstawić na kilka minut do lodówki.