Ziemniaki na ciepło, z serem bałkańskim

Ziemniaki na ciepło, z serem bałkańskim

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łodych, małych ziemniaczków

    15-20
  • plasterki chudego boczku wędzonego

    2-3
  • liści sałaty (użyłam czerwonej karbowanej)

    kilka
  • g sera bałkańskiego

    100
  • pęczka koperku

    1/2
  • sól, pieprz mielony

    do smaku:
  • ocet winny

    kilka łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki umyć, ew. oskrobać, ugotować. Po przestudzeniu poprzekrawać na połówki albo ćwiartki. Sałatę i koperek opłukać i dokładnie osączyć. Boczek pokroić w kostkę albo paseczki, zrumienić na rozgrzanej patelni, przełożyć na talerz a do wytopionego tłuszczu dodać olej i podsmażyć na złoto ziemniaki. Pod koniec smażenia dodać z powrotem boczek i posiekaną w kosteczkę cebulę, smażyć chwilkę aż ta się zeszkli. Doprawić solą i pieprzem. Na talerzach rozłożyć po trochu sałaty, na to ziemniaki. Na gorącą patelnię z tłuszczem po smażeniu wlać ocet zmieszany z 3 łyżkami wody a gdy zawsze i nieco odparuje polać tym sosem sałatkę. Posypać pokruszonym serem i listkami koperku. Podałam z konfiturą żurawinową.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ania67

09.05.2011 08:29
Wypróbuję na pewno:)

Izabela/bella81

22.02.2011 00:14
smacznie wyglądają

Sarenka

07.12.2010 21:23
Mniam mniam :)

bietka

12.10.2010 11:39
Warto by spróbować:)

bogumiła3

20.09.2010 16:44
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat