Przepis i sposób przygotowania na: Kasza bulgur z potrawką drobiową Zewy
Kroki postępowania
POTRAWKA :
Ćwiartki z kurczaka wytrybować i mięso pokroić w kostkę ( kości można odłożyć i wykorzystać do ugotowania wywaru na zupę ).
Cebulę pokroić w kostkę.
Rondel lub inny garnek rozgrzać, wlać olej i wrzucić pokrojone kawałki kurczaka, podsmażyć.
Następnie dodać cebulę, smażyć do zrumienienia i wlać sos oraz dodać przyprawy.
Potrawkę dusić pod przykryciem do miękkości.
Do garnka wlać wodę i zagotować, dodać sól i ponownie zagotować.
Do gotującej się wody przełożyć wypłukaną kaszę bulgur i gotować 7-8 minut od czasu do czasu mieszając.
Zakryć garnek pokrywką aby kasza wchłonęła resztę płynu, można od czasu do czasu pomieszać.
Do rozgrzanego, szerokiego rondla lub na patelnię wlać olej wrzucić cebulę, chwilę smażyć.
Potem dodać pokrojoną paprykę i cebulę oraz posiekaną natkę i smażyć do miękkości.
Kaszę podawać z przygotowaną potrawką z kurczaka.