Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczano - dyniowe z gulaszem Zewy
Kroki postępowania
Mięso biodrówki oddzielić od kości ( kość wykorzystać np. do ugotowania zupy ).
Pokroić je w sporą kostkę.
Dynię, paprykę, cebulę i pomidory pokroić a kukurydzę odsączyć z zalewy.
Nać selera posiekać.
W szerokim rondlu rozgrzać kilka łyżek oleju, wrzucić mięso i podsmażyć z dwoma szczyptami soli.
Potem dodać cebulę, chwilę smażyć do zeszklenia się cebuli a następnie dodać pokrojoną dynię i paprykę oraz pomidory.
Wszystko podlać rosołem, dodać przyprawy i dusić gulasz do miękkości mięsa pod przykryciem.
Gdy mięso jest miękkie w razie potrzeby doprawić i zagęścić gulasz mąką ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną wody.
Gulasz zagotować.
Ziemniaki i dynię po obraniu i umyciu zetrzeć razem z cebulą w robocie z końcówką do tarcia ziemniaków.
Usmażone placki odsączyć na ręczniku papierowym a potem kłaść na talerze i podawać z wcześniej przygotowanym gulaszem.