Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Galaretka warzywno mięsna w jajkach

5.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

udka kurczaka
1 szt
marchew
1 szt
groszek konserwowy
8 łyżeczek
woda
2 L
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
natka pietruszki
2 łyżki świeża
cebula
1 szt
seler
1 kawałek 5cm x 3cm
sól
1 łyżka
Sklep Prymat
ziele angielskie
4 szt.
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
2 szt.
Sklep Prymat
Owoc jałowca cały Prymat
4 szt.
Żelatyna wieprzowa Prymat
3 łyżeczki na 500ml bulionu
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Galaretka warzywno mięsna w jajkach

Kroki postępowania

1
Do garnka wlewamy wodę, dajemy mięso, przyprawy, warzywa i gotujemy normalny bulion/ rosół ok 1h i 20min.
Krok 1 - Galaretka warzywno mięsna w jajkach  foto
2
Wcześniej przygotowałam sobie już kubeczki, a że święta Wielkanocne to zrobiłam je w jajku, żeby takie sobie przygotować, wystarczy używając jaja w całości, zrobić tylko z jednej strony dziurkę i opróżnić z zawartości, po czym umyć, wysuszyć, a przed użyciem nasmarować olejemy, z tej porcji mięsa i warzyw wyszło mi 18szt.
Krok 2 - Galaretka warzywno mięsna w jajkach  foto
3
Mięso wystudzone obrać z kości i pokroić na mniejsze kawałki, marchew w kosteczkę z selerem, groszek odcedzić.
Krok 3 - Galaretka warzywno mięsna w jajkach  foto
4
Bulion przecedzić, w mniejszej ilosci rozpuścić żelatynę po czym wlać do pozostałej ilości, dobrze wymieszać, jeśli trzeba to należy bulion podgrzać.
Krok 4 - Galaretka warzywno mięsna w jajkach  foto
5
Do każdej wydmuszki wkładamy do połowy mięso z warzywami, po czym zalewamy wolnym strumieniem bulionem.Odstawiamy do lodówki, dobrze jest sobie trzymać w wytłoczkach bo łatwiej je transportować.
Krok 5 - Galaretka warzywno mięsna w jajkach  foto
6
Przed podaniem obrać ze skorupek, podać z octem balsamicznym i świeżym pieczywem.
Krok 6 - Galaretka warzywno mięsna w jajkach  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Izabela28 30.04.2015 14:26
bardzo fajna przekąska na każdego rodzaju imprezę, super się prezentuje;)
Barbara13 07.04.2015 18:14
pyszna galaretka i do tego fajnie podana
Stenka 07.04.2015 17:04
ciekawy pomysł na podanie galarety

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak