Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Strucla makowa

5.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Masa makowa

mak
1/2 kg
cukier
1 szklanka
miód
3 łyżki
mleko
1 szklanka
jaja
3 sztuki
masło
1 łyżka
olejek migdałowy
1 sztuka

Ciasto drożdżowe

mąka
3 szklanki
mleko ciepłe
3/4 szklanki
masło
3/4 kostki
jaja
3 sztuki
drożdże
50 g
cukier
1/2 szklanki
olej
2 łyżki
sól
Sklep Prymat

Polewa

cukier puder
1 szklanka
sok z cytryny
1 łyżka
wrzątek
3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Strucla makowa

Kroki postępowania

1
1. Do garnka wsypujemy zmielony mak, dodajemy cukier, miód, mleko, masło i stawiamy na ogniu ciągle mieszając do rozpuszczenia cukru. Wbijamy wtedy żółtka, mieszamy. Białka ubijamy na pianę, dodajemy do masy, ponownie mieszamy. Na koniec wlewamy olejek migdałowy i zestawiamy garnek z ognia.
Krok 1 - Strucla makowa foto
2
2. Z mleka, cukru, drożdży i łyżki mąki robimy w misce zaczyn.
Krok 2 - Strucla makowa foto
3
3. Gdy zacznie rosnąć, na stolnicę przesiewamy resztę maki, dodajemy jaja, roztopione i ostudzone masło, olej i zaczyn.
Krok 3 - Strucla makowa foto
4
4. Wyrabiamy ciasto, aż stanie się lśniące i zacznie odchodzić od ręki. Przykrywamy je ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Krok 4 - Strucla makowa foto
5
5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na połowy i rozwałkowujemy każdą część na kształt prostokąta o grubości około 5 mm.
Krok 5 - Strucla makowa foto
6
6. Dzielimy masę makową na dwie równe części i rozsmarowujemy równomiernie na obydwu częściach, zostawiając na brzegach około 2 cm wolnego miejsca. Zawijamy rolady. Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce.
Krok 6 - Strucla makowa foto
7
7. Gotowe do pieczenia ciasta owijamy papierem do pieczenia, zostawiając około 2 cm luzu. Brzegi łączymy spinaczami. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 35 minut.
Krok 7 - Strucla makowa foto
8
8. W tym czasie prażymy siekane migdały na suchej patelni.
Krok 8 - Strucla makowa foto
9
9. Z cukru pudru, wrzątku i soku cytrynowego robimy lukier, polewamy ostudzone makowce i posypujemy od razu migdałami.
Smacznego !!!
Krok 9 - Strucla makowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 28.12.2015 06:52
bardzo lubię makowce
IwonaKa 10.09.2015 13:13
na makowce ja zawsze mam ochotę
Bernadeta1 08.04.2015 19:03
wygląda bardzo smacznie
Róża1 07.04.2015 22:14
wspaniale Ci wyszła :-)
Janina 07.04.2015 14:59
Super wyszła;)
Zdzisław 07.04.2015 14:04
takie słodkości bardzo lubię
Grazyna0211 07.04.2015 11:46
bardzo smaczna z dużą ilością maku
olkaaa 07.04.2015 08:07
wygląda kusząco
Alex_M 06.04.2015 21:35
przepyszna :)
Renata9 06.04.2015 21:18
Bardzo smaczna strucla :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak