Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron z pulpecikami z cieciorki

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciecierzyca 1 szklanka
czosnek 2 ząbki
bazylia 1 pęczek
mąka 1 łyżka
sól
pieprz
Papryka słodka mielona Prymat
cebula 2 sztuki
pomidory krojone z puszki 2 puszki
przecier pomidorowy 1 szklanka
groszek konserwowy 1 puszka
parmezan starty
olej
makaron spaghetti 500 g

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z pulpecikami z cieciorki

Kroki postępowania

1
Cieciorkę zalewamy zimną wodą i zostawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy cieciorkę na na średnim ogniu przez ok 15 minut, odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Do rozdrabniacza wrzucamy ostudzoną cieciorkę, jeden ząbek czosnku i mniej więcej 1/3 pęczka bazylii, trochę soli i pieprzu. Całość miksujemy na gładką masę.
Krok 1 - Makaron z pulpecikami z cieciorki foto
2
Przekładamy do miski, dosypujemy mąkę i trochę słodkiej papryki w proszku, mieszamy, następnie formujemy niewielkie pulpeciki, które układamy na desce, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki
Krok 2 - Makaron z pulpecikami z cieciorki foto
3
Drobno posiekaną cebulę mieszamy z ząbkiem czosnku pokrojonym w cienkie plasterki i podsmażamy na dużej (głębokiej) patelni na odrobinie oleju. Przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy do momentu aż cebulka się zeszkli, wtedy dodajemy pomidory (wcześniej zmiksowane blenderem) i przecier pomidorowy, jak całość się zagotuje to dodajemy odcedzony groszek. Dodajemy 1/3 pęczka bazylii (drobno posiekanej) i całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem i słodką papryką w proszku.
Krok 3 - Makaron z pulpecikami z cieciorki foto
4
Wkładamy przygotowane wcześniej pulpeciki i całość gotujemy jeszcze przez ok 20 minut. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Makaron podajemy z sosem, pulpecikami i już na talerzu posypujemy startym parmezanem i resztą, tym razem grupo posiekanej, bazylii.
Krok 4 - Makaron z pulpecikami z cieciorki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MałaMi89 31.03.2015 21:34
Cieciorkę mam w szafce, ale jeszcze nigdy nic z niej nie robiłam i nie wiem jak smakuje.. a te pulpety wydają się bardzo ciekawe :)
Wiesława1 31.03.2015 19:38
pyszne danie
mirosława4 31.03.2015 11:37
smacznie i zdrowo
pestka 31.03.2015 11:07
bardzo ciekawa propozycja obiadowa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak