Omlet ziemniaczany

Omlet ziemniaczany

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 5 dkg sera np. goudy 2 czerwone cebule 2 lyżki oliwy

  • bekon

    10 dag
  • ziemniaki

    1,2 kg
  • jajka

    3 szt.
  • mleko

    200 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bekon pokroić w paseczki, wysmażyć na chrupko. Skwarki zdjąć z patelni i odlożyć. Obrane ziemniaki pokroić w cienke plasterki, cebule pokroić w krążki.Do tłuszczu z bekonu dodać olej, rozgrzać , wrzucić plasterki ziemniaków i smażyć kilka minut na średnim ogniu odwracając je ,by się równomiernie usmazyly.Oprószyć je solą i pieprzem , dodać cebulę i śmażyć jeszcze wszystko razem ciągle mieszając. Żółty ser pokroić w drobną kostkę, jajka wymieszać z mlekiem przyprawiając na pikantnie solą i pieprzem.Na podsmażonych ziemniakach i cebuli rozłożyć skwarki z bekonu i pokrojony żółty ser i na to wylać jajka z mlekiem. Patelnię przykryć,pozostawić na malym ogniu na ok 30 min. aż omlet się zetnie i gotowe! Ja śmaże porcjami na mniejszej patelni i wtedy krócej 8-10 min.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Grażyna13

25.02.2014 10:47
Smakowita danie :)

kate.500

01.09.2013 00:34
pyszny omlecik

anemon

31.08.2013 21:58
Z ziemniakami smażonymi jeszcze nie robiłam, a wygląda niezwykle smakowicie. Piękne zdjęcia Misiu.

Angelika10

31.05.2013 00:46
pycha omlet

romanrafal

17.03.2013 08:28
bardzo dobry

IlonaAlbertos

05.02.2013 20:49
Wygląda wspaniale.

sunnymood

14.12.2012 12:24
wspaniały

IZABELA29

18.05.2012 08:30
apetycznie...

motomaniak

11.10.2011 15:53
pycha

Justa32

20.09.2011 13:31
super!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat