Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynkowar - szynka z szynki

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka 1,1 kg
saletra potasowa 2 g
sól 20 g
przyprawa do szynki 1 łyżeczka
Ziele angielskie mielone Prymat sztypta
Pieprz czarny mielony Prymat sztypta
rozmaryn świeży 1 gałązka
woda 50 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Szynkowar - szynka z szynki

Kroki postępowania

1
Szynkę pokroić na kawałki 3 cm. Dodać przyprawę , ziele angielskie, sól, saletrę. Masować 15 minut. Włożyć do lodówki na 24 godziny. Po 12 godzinach powtórzyć masowanie mięsa przez 10 minut.
Krok 1 - Szynkowar - szynka z szynki foto
2
Po upływie doby wyjąć mięso z lodówki. Włożyć do szynkowaru. Dodać wodę i żelatynę, rozmaryn, czosnek. Zamknąć worek i wieko szynkowara.
Krok 2 - Szynkowar - szynka z szynki foto
3
Włożyć szynkowar do garnka z wodą. Doprowadzić wodę do temperatury 70-80 stopni. Parzyć 2,5 godziny.
Krok 3 - Szynkowar - szynka z szynki foto
4
Po czasie parzenia zostawić szynkowar do ostygnięcia i włożyć do lodówki na około 1 2 godzin. Po tym czasie wyciągnąć szynkę z szymowara.
Krok 4 - Szynkowar - szynka z szynki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 07.04.2015 09:57
bardzo dobra szyneczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak