Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto marchewkowe z serkiem mascarpone i karmelizowaną marchewką.
2.Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm,wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni.Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.
3.Upieczone ciasto studzimy i przekrawamy na dwa krążki.
4.Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej i studzimy.Wystudzoną czekoladę ucieramy z serkiem mascarpone.
5. Przygotowaną masę przekładamy ciasto,smarujemy również cieniutko wierzch ciasta.
6.Dekoracja:Marchewki obieramy,myjemy,osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach,następnie odmierzamy,żeby była jedna szklanka.Następnie marchewkę gotujemy do miękkości i odcedzamy.Do ugotowanej dodajemy masło cukier sok z pomarańczy i cytryny i smażymy, aż marchewka będzie szklista cały czas mieszając.Studzimy.
7.Wystudzoną marchewką dekorujemy ciasto.Wstawiamy do lodówki do stężenia.