Burger po studencku

Burger po studencku

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Burger

  • mięso mielone wołowe

    500 gram
  • musztarda

    2 łyżeczki
  • sól do smaku

  • pieprz czarny mielony

    1 łyżeczka
  • woda

    1/2 szklanka

Dodatki

  • pomidor

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • ogórek konserwowy

    1 sztuka
  • majonez

    2 łyżki
  • bułka pszenna duża

    2 sztuka
  • ser żółty

    2 plaster
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zaczynamy od przygotowania mięsa. Wszystkie składniki razem mieszamy, dokładnie ubijamy ręką. Formujemy kotlety o grubości ok. 2cm. Pamiętajcie aby średnica kotleta była większa niż bułki.

Na suchej patelni najlepiej grillowej, ale na zwykłej dałam radę smażymy kotlety. Ja preferuję po 3 minuty z każdej strony na mniejszym ogniu. Gdy będziemy smażyć już drugą stronę - połóżcie plaster sera aby trochę się rozpuścił.

Przygotowany spód bułki kładziemy na talerz. Na to dajemy po kolei licząc od dołu:
- mięso z serem,
- plasterki ogórka,
- cebula,
- pomidor,
Gdy już tak ułożycie lekko dociśnijcie całość ręką aby burger się trzymał.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat