Łosoś norweski w marynacie z salsą pomidorową i bakłażanem

Łosoś norweski w marynacie z salsą pomidorową i bakłażanem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Łosoś norweski

  • łosoś filet

    300 g

Marynata do łososia

  • imbir

    3 cm
  • sos sojowy

    50 ml
  • miód

    1 łyżeczka
  • kolendra

    1 pęczek
  • kolendra Prymat do smaku

    1 szczypta
  • musztarda dijon

    2 łyżeczki
  • sok z pomarańczy

    200 ml
  • sake

    100 ml

bakłażan

  • bakłażan

    1 szt
  • sól

    1 szczypta

Salsa pomidorowa

  • pomidor

    4 szt
  • pomidory suszone Smak

    3 szt
  • sól do smaku

    1 szczypta
  • czarny pieprz mielony Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mieszamy wszystkie składniki marynaty i przekładamy na łososia. Odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny.

Bakłażana kroimy w 1 cm plastry i solimy. Z warzywa powinna wydostać się gorzka woda z solą którą musimy opłukać. Obtaczamy w mące i smażymy na patelni. Solimy i wsadzamy do piekarnika nagrzanego na 120 C w celu potrzymania temperatury.

Na patelnię z niewielką ilością oleju rzepakowego wrzucamy 2 drobno pokrojone ząbki czosnku roztarte z niewielką ilością soli i pokrojone pomidory i kilka pomidorów suszonych (opcjonalnie)
Marynatę która została po wyjęciu łososia redukujemy w rondlu na małym ogniu.
Filety z łososia smażymy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej następnie przekładamy je na kratkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Przed włożeniem do pieca łososia smarujemy zredukowaną w rondelku marynatą. Filety z łososia wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120°C na 5-6 minut.
Do sosu pomidorowego dodajemy sól, pieprz, czekamy 5 minut, wrzucamy garść posiekanej kolendry, mieszamy, sos pomidorowy wykładamy na talerz, bakłażan wyjmujemy z pieca, wykładamy łososia, polewamy marynatą, dekorujemy kilkoma listkami kolendry.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Grazyna0211

22.02.2015 17:01
smaczne danie

Anna169Hosz

22.02.2015 14:43
Kusząca propozycja!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat