Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowo-kokosowe z kaszy manny

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Ciasto czekoladowo-kokosowe z masą z kaszy manny. Ciasto bez pieczenia z pyszną masą czekoladową i kokosową.

Składniki:

Masa z kaszy manny:

kasza manna
1 szkl
mleko
1,5 szkl
cukier
5 lyzek
masło
200 g
żółtko jajek
2 szt
wiórki kokosowe
5 lyzek
kakao
2 lyzeczki
czekolada mleczna
6 kostek
mleko w proszku
4 lyzki

Pozostałe:

herbatniki
1,5 op
Żelatyna wieprzowa Prymat
1 lyzka
Sklep Prymat
kakao
1 lyzka
masło
1,5 łyżki
cukier
1 łyżka
smietana 18%
2 łyżki
wiórki kokosowe
1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowo-kokosowe z kaszy manny

Kroki postępowania

1

Mleko wlać do garnka, dodać cukier i kaszę, gotować, aż kasza zgęstnieje.
Odstawić do przestudzenia.

Krok 1 - Ciasto czekoladowo-kokosowe z kaszy manny foto
2

Miękkie masło utrzeć w misce przez około 2 minuty.

Krok 2 - Ciasto czekoladowo-kokosowe z kaszy manny foto
3

Dodawać po jednym żółtku i dalej ucierać.

Krok 3 - Ciasto czekoladowo-kokosowe z kaszy manny foto
4

Następnie dodać mleko w proszku.

Krok 4 - Ciasto czekoladowo-kokosowe z kaszy manny foto
5

Ciagle miksować, dodając po trochę ugotowanej kaszy (może być lekko ciepła).

Krok 5 - Ciasto czekoladowo-kokosowe z kaszy manny foto
6

Masę podzielić na dwie części.

Do jednej części dodać kakao i posiekaną czekoladę.

Krok 6 - Ciasto czekoladowo-kokosowe z kaszy manny foto
7

Do drugiej części dodać wiórki kokosowe i płatki migdałowe.

Krok 7 - Ciasto czekoladowo-kokosowe z kaszy manny foto
8

Na dnie formy ułożyć cześć herbatników, wylać na to pierwsza masę.

Krok 8 - Ciasto czekoladowo-kokosowe z kaszy manny foto
9

Nałożyć drugą warstwę herbatników, docisnąć i wyłożyć  masę.

Wierzch przykryć resztą herbatników.

Krok 9 - Ciasto czekoladowo-kokosowe z kaszy manny foto
10

W garnku roztopić masło i cukier, dodać kakao i gęsta śmietanę, dokładnie wymieszać.
Chwilę pogotować razem.
Na koniec dodać żelatynę rozpuszczona w 30 ml gorącej wody.

Polewą przykryć ciasto i obficie posypać wiórkami kokosowymi.

Krok 10 - Ciasto czekoladowo-kokosowe z kaszy manny foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 20.02.2015 18:15
super smaczne ciacho
misia53 20.02.2015 00:15
pyszne ciasto
Hrabina w kuchni 19.02.2015 12:17
Pyszne ciasto :)
Agata3 19.02.2015 12:15
znakomite ciasto :)
Mniam 19.02.2015 11:47
Bardzo smaczne ciasto.+
pajbek 19.02.2015 09:34
Pyszny kawałek :-)
Franciszek 18.02.2015 21:49
Pycha deser
Futka 18.02.2015 21:17
Przepyszne ciasto! Prezentuje się niezwykle apetycznie - niebo dla podniebienia... :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak