Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowo-kokosowe z kaszy manny
Kroki postępowania
Mleko wlać do garnka, dodać cukier i kaszę, gotować, aż kasza zgęstnieje.
Odstawić do przestudzenia.
Miękkie masło utrzeć w misce przez około 2 minuty.
Dodawać po jednym żółtku i dalej ucierać.
Następnie dodać mleko w proszku.
Ciagle miksować, dodając po trochę ugotowanej kaszy (może być lekko ciepła).
Masę podzielić na dwie części.
Do jednej części dodać kakao i posiekaną czekoladę.
Do drugiej części dodać wiórki kokosowe i płatki migdałowe.
Na dnie formy ułożyć cześć herbatników, wylać na to pierwsza masę.
Nałożyć drugą warstwę herbatników, docisnąć i wyłożyć masę.
Wierzch przykryć resztą herbatników.
W garnku roztopić masło i cukier, dodać kakao i gęsta śmietanę, dokładnie wymieszać.
Chwilę pogotować razem.
Na koniec dodać żelatynę rozpuszczona w 30 ml gorącej wody.
Polewą przykryć ciasto i obficie posypać wiórkami kokosowymi.