Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z białych warzyw z chipsami z pietruszki
Do garnka nalewamy ok. 2 litrów wody i wkładamy mięso. Gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i dodajemy umyte i obrane warzywa z włoszczyzny. Następnie dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i odrobinę soli i pieprzu. Gotujemy aż warzywa i mięso będą miękkie (ok. 2 godzin). Następnie przecedzamy rosół. Warzywa i mięso można wykorzystać do przygotowanie farszu do pierogów.
Przygotowanie kremu z białych warzyw:
Wszystkie warzywa obieramy i myjemy. Ziemniaki, pietruszkę i selera kroimy w kostkę. Pora w cienkie plasterki. Czosnek przeciskamy przez praskę. W garnku rozpuszczamy masło, podsmażamy ziemniaki, pietruszkę, pora i selera. Na koniec dodajemy czosnek, doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem i zalewamy wszystko mlekiem. Dusimy ok. 30 minut aż warzywa będą miękkie. Ugotowane w mleku warzywa zalewamy ugotowanym wcześniej rosołem i gotujemy ok. 10-15 minut. Po tym czasie miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.
Przygotowanie chipsów z pietruszki:
Pietruszki obieramy i kroimy wzdłuż w cienkie plasterki (można użyć obieraczki lub mandoliny). W rondelku rozgrzewamy olej i smażymy plasterki pietruszki na złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku.
Zupę krem z białych warzyw podajemy z chipsami z pietruszki i natką.