Przepis i sposób przygotowania na: Galette z jabłkami
Kroki postępowania
Wszystkie składniki powinny być schłodzone! Mąkę mieszamy z cukrem i solą. Dodajemy zimne posiekane masło i smalec i szybko zagniatamy ciasto. Składniki powinny się połączyć ale w cieście powinny być kawałki tłuszczu wielkości grochu (jeśli ciasto jest gładkie włóżmy je na chwilę do zamrażalki). Jajko ubijamy z octem jabłkowym i lodowatą wodą i dodajemy do mąki. Delikatnie mieszamy (ważne aby kawałki tłuszczu zostały w cieście). Formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na minimum 1 godzinę (można na całą noc)
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Pokrojone jabłka skrapiamy sokiem z cytryny. W misce mieszamy cukier, skórkę otarta z pomarańczy i cynamon. Przygotowaną mieszanką zalewamy jabłka i mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200-210 stopni. Ciasto wałkujemy na okrąg o grubości ok. 0,5 cm. Na środek układamy jabłka pozostawiając ok. 4 cm czystego ciasta od brzegów. Brzegi ciasta zawijamy do środka, smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Na wierzch ciasta nakładamy „kapturek” z foli aluminiowej i pieczemy 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i dopiekamy przez 10-15 minut.