Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki bezglutenowe ze szpinakiem i kukurydzą
Kroki postępowania
Do miski wsypujemy obie mąki (gryczaną oraz kukurydzianą), wbijamy jajko, dolewamy wodę mineralną, mleko i olej rzepakowy oraz dodajemy przyprawy: cukier brzozowy, sól i kurkumę.
Wszystkie składniki miksujemy do odpowiedniego ich połączenia.
Tak powstałe ciasto naleśnikowe odstawiamy na chwilę, aby "popracowało".
Na rozgrzanym maśle podgrzewamy szpinak. Gdy ten odparuje nadmiar wody, dodajemy jogurt oraz kozi ser - wszystko cały czas mieszamy.
Na sam koniec dodajemy kukurydzę konserwową oraz doprawiamy solą i czarnym pieprzem.
* Dla pewności, przed pierwszym smażeniem można wysmarować patelnię ręcznikiem papierowym, nasączonym odrobiną oleju.
Proponuję złożyć je na pół lub w tzw. serek, gdyż ciasto jest bardzo delikatne.
Życzę smacznego! :)