Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa fasolowa z majerankiem

5.0
(12)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Tradycyjna zupa fasolowa, która przywołuje w pamięci zapach rodzinnego domu. Sprawdź ten przepis, aby odtworzyć smaki dzieciństwa. 

Składniki:

fasola Jaś 2 szklanki
marchewka 1 sztuka
pietruszka 0,5 sztuki
cebula biała 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
boczek parzony 150 gramów
kiełbasa śląska 100 gramów
olej do smażenia
sól i pieprz
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
Ziele angielskie całe Prymat 3 ziarenka

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa fasolowa z majerankiem

Nasza polska kuchnia zachwyca smakiem i aromatem. Kolejnym na to dowodem jest to oto właśnie zupa fasolowa z dużą ilością majeranku. Ta zupa jest pożywna i w dodatku pyszna.

Jej przygotowanie jest bardzo proste. Przeczytajcie opis przygotowania, postępujcie zgodnie z nim i ugotujecie znakomitą zupę na obiad dla całej rodziny. 

Kroki postępowania

1
Fasolkę wsypujemy do garnka, płuczemy i zalewamy świeżą wodą (wody powinno być trzy razy tyle co fasoli) Zostawiamy na 12 godzin po czym dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i łyżeczkę soli - gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około godzinę (powinna być na pół miękka). Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w kosteczkę, dodajemy do fasoli i gotujemy przez 20 minut.
Krok 1 - Zupa fasolowa z majerankiem foto
2
Boczek kroimy w słupki, kiełbasę w kostkę, zarumieniamy całość na oleju.
Krok 2 - Zupa fasolowa z majerankiem foto
3
Czosnek i cebulę obieramy i siekamy drobniutko, dodajemy do smażonki i całość podsmażamy do zarumieniania.
Krok 3 - Zupa fasolowa z majerankiem foto
4
Smażonkę przekładamy do fasoli, dodajemy majeranek oraz doprawiamy pieprzem, zagotowujemy.
Krok 4 - Zupa fasolowa z majerankiem foto
5
Podajemy na ciepło.
Krok 5 - Zupa fasolowa z majerankiem foto

Lubicie fasolę i szukacie pomysłów na jej wykorzystanie? Sprawdźcie przepis na sałatkę z czerwonej fasoli. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 31.01.2015 10:00
Zawsze robię z majerankiem :)
msmariusz 29.01.2015 13:31
ładnie wygląda potrawa
w mojej kuchni 28.01.2015 15:20
smaczne jedzonko podano..
Bernadeta1 28.01.2015 15:17
smaczna zupka
Malinka 28.01.2015 14:07
Chętnie porwałabym miseczkę :)
Gracer 28.01.2015 13:48
sycąca i rozgrzewająca zupa
Grazyna0211 28.01.2015 13:12
lubię fasolową zwłaszcza o tej porze roku
wwwiolka 28.01.2015 12:42
Bardzo fajny przepis.
Wacław 28.01.2015 12:16
lubię takie syte zupy ,dla mnie pycha :-)
pestka 28.01.2015 12:12
bardzo smaczna zupa
Joannasz3190 28.01.2015 12:08
Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak