Przekąska szparagowa

Przekąska szparagowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pęczek cienkich zielonych szparagów (30szt.)

    1
  • cienisieńkich plasterków szynki typu Szwarcwaldzka albo inna surowa wędzona

    30
  • dkg sera białego 3-krotnie mielonego

    15
  • ząbki czosnku

    3
  • łyżki posiekanego koperku

    2
  • łyżeczka oliwy

    1
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szparagi opłukać, przyciąć albo odłamać twarde końcówki (m/w 1/3 długości). W rondlu albo na patelni rozgrzać lekko oliwę, wrzucić szparagi i wymieszać aby pokryły się leciutko tłuszczem, oprószyć odrobiną cukru, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić pod przykryciem 2-3 min. żeby nieco zmiękły ale pozostały jędrne. Przełożyć na ręcznik papierowy, osączyć i przestudzić. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do sera razem z koperkiem, wymieszać i doprawić, ale z solą ostrożnie bo szynka jest słona! Każdy plasterek szynki posmarować serkiem, położyć na nim szparaga i zawinąć. Ułożyć na półmisku, podawać jako przekąskę.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gosia561

29.11.2012 20:18
świetna

Jolanta40

11.08.2011 09:55
oj, smakowita ta przekąska

cukiereczek

18.07.2011 08:22
super

SmacznaPyza

02.02.2011 10:26
może można by wykorzystać takie konserwowe, ale nie próbowałam

eli_555

01.02.2011 23:12
Pycha,szkoda że świeże szparagi są tak krótko dostępne.

PaniMISIOWA

28.09.2010 08:44
ciekawa

agnieszka189

21.09.2010 11:52
fantastyczne, pycha i ślicznie wygląda

Malinka

18.08.2010 19:03
Bardzo fajny pomysł na przekąskę:)

iwa643

13.08.2010 09:35
fajne bardzo dobrze widać z kazdej strony

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat