Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka barbecue (BBQ) z kolbą kukurydzy i ziemniaczanymi łódeczkami
Wszystkie składniki na sos łączymy razem. Upieczone żeberka przekładamy do czystego naczynia, zalewamy sosem BBQ i odstawiamy na minimum 2 godziny w temperaturze pokojowej lub całą noc do lodówki.
W międzyczasie przygotowujemy ziemniaczane łódeczki. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w ćwiartki. Przekładamy je do garnka i zalewamy wodą tak, aby przykryła ziemniaki. Dodajemy łyżkę soli i gotujemy ok. 3-5 minut od momentu zagotowania się wody. Odcedzamy i hartujemy zimną wodą. Odkładamy do odsączenia.
Ziemniaczane łódeczki smażymy na głębokim oleju (jak frytki) lub czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z oliwą z oliwek, łódeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy je oliwą z czosnkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni ok. 15 minut.
Kolbę kukurydzy oczyszczamy z liści i wąsów. Odcinamy trzonek i płuczemy w zimnej wodzie. Jeśli kukurydza jest duża można ją przeroić na pół. Do garnka z gotującą wodą wkładamy kukurydzę. Wody powinno być tyle, żeby kukurydza pływała swobodnie po powierzchni i nie przywierała do dna. Do wody możemy wsypać 1 łyżeczkę cukru, ale nie dodajemy soli, która utwardza kukurydzę. Gotujemy pod przykryciem, w zależności od wielkości kolby, przez 15-30 minut.
Żeberka układamy na ruszcie w piekarniku lub grillu, smarujemy je dokładnie sosem barbecue. Jeśli przygotowujemy je w piekarniku to powinien on być nagrzany to temperatury ok. 180 stopni. Mięso pieczemy, aż glazura zgęstnieje, jednak należy uważać, aby się nie przypaliła (ok. 30-45 minut). Można też piec żeberka w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem, zanurzone w sosie BBQ. Po wyjęciu należy żeberka posmarować jeszcze raz cienką warstwą sosu.
Serwujemy z pieczonymi ziemniaczanymi łódeczkami i kukurydzą!