Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowe pancakes
Dynię umyć, nie obierać ze skóry, pociąć w ćwiartki i oczyścić z nasion i włókiem. Każdą ćwiartkę natrzeć oliwą i umieścić w naczyniu żaroodpornym, ewentualnie owinąć folią aluminiową.
Piekarnik nagrzać to temperatury 200 stopni, piec dynię ok. 30-40 minut aż będzie miękka.
Po upieczeniu pozostawić to przestygnięcia. Miąższ oddzielić od skóry np. przy pomocy łyżki i zmiksować blenderem na puree.
Takie puree można podawać zamiast ziemniaków do obiadu, można tez przygotować z niego zupę lub dodawać do makaronu. Wykonanie dyniowych pancakes:
W jednej misce eymieszać suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, przyprawy i 2 łyżeczki skórki pomarańczowej), w drugiej mokre (jajko, mleko, masło i puree z dyni).
Połączyć suche i mokre składniki (mokre dodać do suchych) energicznie mieszając.
Na patelni rozpuścić tłuszcz i smażyć dyniowe pancakes podobnie jak naleśniki (po 3 łyżki ciasta na każdy pancakes) ok. 4 minut z każdej strony. Miód, sok z pomarańczy, skórkę pomarańczową i kardamon wymieszać aż składniki się połączą.
Dyniowe pancakes podawać polane sosem miodowo pomarańczowym i posypane orzechami włoskimi.