Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie solone w sosie majonezowo-chrzanowym z jabłkiem i cebulą
Majonez połączyć z chrzanem, jogurtem i oliwą - dodać skórkę otartą z kawałka cytryny.
Cebulę pokroić na połówki, każdą z nich naciąć pośrodku i pokroić w niezbyt cienkie plasterki. Posypać cukrem, skropić sokiem z całej cytryny, lekko posolić - wymieszać, a następnie wygnieść łyżką lub dłonią i pozostawić na 15 minut.
Jabłka obrać i utrzeć na największych oczkach tarki warzywnej, po czym szybko wymieszać z przygotowanym sosem majonezowym, aby nie zdążyły ściemnieć.
W sporej salaterce połączyć pokrojone śledziki, odstaną cebulę i sos z jabłkiem- wszystko dokładnie wymieszać, przełożyć do dużego słoika, zakręcić i wstawić do lodówki na dobę.
Przed podaniem ponownie przemieszać i ew. dosolić i dosłodzić do smaku.