Przepis i sposób przygotowania na: wieprzowina po azjatycku z aromatem trawy cytrynowej
Umyte i wysuszone mięso pokroić w paski. Przełożyć do miski, dodać 1 łyżkę trawy cytrynowej, posiekane chili, sos
sojowy i odstawić na ok. 1 godziny.
Papryki, marchew oraz czosnek pokroić w maski a cebulę w pióra.
Resztę sosu sojowego wymieszać z cukrem,sosem rybnym, imbirem, trawą cytrynową i dodać pół szklanki wody i łyżkę mąki ziemniaczanej.
Rozgrzać olej na patelni i podsmażyć mięso partiami tak, aby było rumiane. Następnie na tej samej patelni dodać trochę
oleju i dodać wszystkie warzywa. Smażyć ok. 3 minut, następnie dodać usmażone mięso oraz zalać sosem. Mieszać energicznie aż sos
zrobi się gęsty.
Podawać z ryżem i posypać ewentualnie sezamem.