Sposób przygotowania

Ogórki ze skórką kroimy w grubsze plastry, dodajemy pokrojoną w kawałki paprykę oraz cebulę (w piórka). Wrzucamy wszystko do dużej miski i zalewamy 9 szklankami wody zmieszanej z 1 szk. soli. Zostawiamy wszystko na 3 godz., co jakiś czas mieszając. W tym czasie przygotowujemy słoiki wrzucając do nich po małym listku laurowym (duży na pół), 3 ziarenka ziela ang. i dużą szczyptę gorczycy. Po 3 godz. odlewamy z sałatki sok, który nam się nagromadził (nie będzie potrzebny) i nakładamy ją do słoików. Na wierzch każdego słoika kładziemy kawałek zielonego liścia selera. Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy i wlewamy gorącą do słoików. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy je 10-15 min. (od momentu zagotowania się wody).

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    jasiek

    dobre są takie przetwory
  • 0
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Lubię takie sałatki na zimę.
  • 0
    108272085
    Opublikowano

    Kamyczek

    smakuje mi taka salatka

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !