Chleb pszenno - żytni z ziarnami

Chleb pszenno - żytni z ziarnami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka żytnia

    25 dag-żytnia-razowa
  • mąka pszenna typ 650

    25 dag
  • drożdże

    8 g
  • jogurt naturalny

    15 dag
  • sól

    1 łyżeczka
  • pestki słonecznika

    2 łyżki
  • siemię lniane

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chleb pszenno - żytni z ziarnami
Zaczyn. W miseczce wymieszać pokruszone drożdże, łyżkę mąki szczyptę cukru i 1/2 szklanki letniej wody. Odstawić aby wyrósł.
Krok 2 - Chleb pszenno - żytni z ziarnami
Do misy robota wsypać obie mąki, sól, ziarna słonecznika i siemienia, wlać jogurt i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić na gładkie ciasto i odstawić na 2 h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 3 - Chleb pszenno - żytni z ziarnami
Kiedy podwoi swoją objętość, krótko wyrobić na macie, uformować bochenek
Krok 4 - Chleb pszenno - żytni z ziarnami
i włożyć do natłuszczonej foremki.
Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego rośnięcia, około 1,5-2 h.
Krok 5 - Chleb pszenno - żytni z ziarnami
Piec 20 minut w temp.200 stopni, a następnie 30 minut w temp.180stop.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Alex_M

13.11.2014 10:23
no to się cieszę :D teraz chętnie bym Twoją kromeczkę skubnęła :)

Habibi

13.11.2014 08:19
Apetyczny chlebuś i bardzo fajna cieniutka skórka - mnie często wychodzi niestety gruba, ale póki jest chrupiąca, to wszystko OK ;)

anemon

12.11.2014 22:04
Wspaniały chleb upiekłeś.

Renata9

12.11.2014 20:47
bardzo smaczny chlebek

Janina

12.11.2014 17:07
Pyszny chlebek;)

Christopher

12.11.2014 14:44
@Alex,oczywiście, że to wielka pomyła. 8gramów. nie dekagramów !!!

Sroczka

12.11.2014 13:59
Pyszny domowy chlebek.

2milutka

12.11.2014 13:58
Wspaniały chleb!

Alex_M

12.11.2014 13:49
oczy mnie zawiodły i chciały widzieć 8 g zamiast 8 dag ;) podtrzymuję zdanie, że chlebek fajny, ale te drożdże... ;) no wiesz ;)

Ania321

12.11.2014 13:34
pyszny chlebek, zjadłabym z największą przyjemnością :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat