Świeżą żurawinę też można wykorzystać, czyli ciasto z posypką :)

Świeżą żurawinę też można wykorzystać, czyli ciasto z posypką :)

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • masło

    130 g
  • jaja

    3 szt
  • cukier

    180 g
  • mąka pszenna

    150 g
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cynamon Prymat

    1/2 łyżeczki
  • jabłka

    2-3 szt
  • żurawina

    1 szklanka

Posypka

  • cukier puder

    50 g
  • mąka pszenna

    40 g
  • masło

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Świeżą żurawinę też można wykorzystać, czyli ciasto z posypką :)
Masło ucierać z cukrem przez ok.5-7 min.
Krok 2 - Świeżą żurawinę też można wykorzystać, czyli ciasto z posypką :)
Następnie nie przerywając miksowania dodawać po jednym jaju.
Krok 3 - Świeżą żurawinę też można wykorzystać, czyli ciasto z posypką :)
Na końcu dodać pozostałe składniki i mikserem na wolnych obrotach wszystko połączyć.
Krok 4 - Świeżą żurawinę też można wykorzystać, czyli ciasto z posypką :)
Jabłka obrać i pokroić w kostkę, żurawinę umyć i osuszyć, po czym owoce dodać do ciasta i wymieszać.
Krok 5 - Świeżą żurawinę też można wykorzystać, czyli ciasto z posypką :)
Z masła cukru pudru i mąki przygotować posypkę-wszystko ze sobą ręcznie połączyć.
Krok 6 - Świeżą żurawinę też można wykorzystać, czyli ciasto z posypką :)
Okrągłą formę wyłożyć papierem, boki wysmarować tłuszczem. Ciasto przełożyć, posypać kruszonką i ...
Krok 7 - Świeżą żurawinę też można wykorzystać, czyli ciasto z posypką :)
...piec w 180 stopniach przez ok. 60 min.
SMACZNEGO!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Laila2786

12.11.2014 11:57
smaczne ciacho

Sroczka

09.11.2014 23:32
Z chęcią zjadłabym kawałek tego ciasta.

Malinka

09.11.2014 20:19
Dzięki @Alex_M Ale fajnie brzmiało co??? :))))

Alex_M

09.11.2014 19:43
świetne ciacho! :) edytuj sobie krok pierwszy bo masz "Masło ucierać z masłem" ;) hihi

norweska20

09.11.2014 18:59
smakowity wypiek

Malinka

09.11.2014 18:39
@Renata9 odległośc to nie problem... gorzej z ciastem, którego już nie ma :)

Renata9

09.11.2014 18:09
Uwielbiam żurawinkę w każdej postaci, szkoda, że nie mieszkasz bliżej, bo bym się wprosiła na to Twoje ciacho :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat