Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki niezawijane
Gotujemy ryż i odstawiamy do ostygnięcia. Cebulkę kroimy drobno i podsmażamy na złoto. Liście kapusty kroimy na drobno. Do mięsa mielonego dodajemy przestudzony ryż, kapustę, cebulkę, wbijamy 2 jajka, dodajemy bułkę tartą i wyrabiamy na jednolitą masę. Następnie farsz przyprawiamy do smaku.
Wilgotnymi dłońmi formujemy gołąbki, obtaczamy je w mące i podsmażamy na złoto z obu stron.
SOS
Pomidory z puszki łączymy z koncentratem pomidorowym oraz ze śmietaną, przyprawiamy łyżeczką cukru, szczyptą soli i pieprzu do smaku oraz blendujemy sos aby uzyskać zadowalającą konsystencję - nie za rzadką i nie za gęstą.
CO DALEJ?
Przekładamy obtoczone w mące gołąbki do żaroodpornego naczynia, zalewamy je sosem i wstawiamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na około 40 minut.
Doskonała wariacja gołąbkowa bez zawijania :) Smacznego :)