Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowane szparagi z aksamitnym sosem mleczno-jajecznym

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Szparagi

szparagi zielone
sól
pieprz
oliwa

Sos

masło 3 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
mleko 200 ml
jajko 2 sztuki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
cukier 1 szczypta
starta gałka muszkatołowa 1/2 szczypty

Lista składników

parmezan (do posypania szparagów)

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowane szparagi z aksamitnym sosem mleczno-jajecznym

Szparagi nacieramy oliwą, solą i pieprzem i grillujemy do miękkości.
Sos: masło rozpuszczamy w małym rondelku. Dodajemy mąkę i mieszamy trzepaczką do jajek żeby pozbyć się grudek. Dolewamy mleko i dalej mieszamy (wciąż gotując). Jak masa zacznie gęstnieć to zdejmujemy z ognia i cały czas energicznie mieszając dodajemy po jednym jajku. Jak uzyskamy jednolitą gładką masę to dodajemy przyprawy i mieszamy jeszcze przez chwilę.
Szparagi podajemy oblane sosem i posypane tartym parmezanem.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 17.05.2016 23:36
ciekawa jestem smaku tego sosu
monikalangier 06.10.2014 15:58
ciekawy pomysł na sos
Futka 06.10.2014 15:07
Wspaniałe szparagi :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak