Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Grillowane szparagi z aksamitnym sosem mleczno-jajecznym

5.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Szparagi

szparagi zielone
sól
Sklep Prymat
pieprz
Sklep Prymat
oliwa

Sos

masło
3 łyżki
mąka pszenna
2 łyżki
mleko
200 ml
jajko
2 sztuki
sól
1 szczypta
Sklep Prymat
pieprz
1 szczypta
Sklep Prymat
cukier
1 szczypta
starta gałka muszkatołowa
1/2 szczypty
Sklep Prymat

Lista składników

parmezan
(do posypania szparagów)

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowane szparagi z aksamitnym sosem mleczno-jajecznym

Szparagi nacieramy oliwą, solą i pieprzem i grillujemy do miękkości.
Sos: masło rozpuszczamy w małym rondelku. Dodajemy mąkę i mieszamy trzepaczką do jajek żeby pozbyć się grudek. Dolewamy mleko i dalej mieszamy (wciąż gotując). Jak masa zacznie gęstnieć to zdejmujemy z ognia i cały czas energicznie mieszając dodajemy po jednym jajku. Jak uzyskamy jednolitą gładką masę to dodajemy przyprawy i mieszamy jeszcze przez chwilę.
Szparagi podajemy oblane sosem i posypane tartym parmezanem.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 17.05.2016 23:36
ciekawa jestem smaku tego sosu
monikalangier 06.10.2014 15:58
ciekawy pomysł na sos
Futka 06.10.2014 15:07
Wspaniałe szparagi :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak