Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jarzębina kandyzowana w miodzie wielokwiatowym

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

owoce 20 dag
miód wielokwiatowy 10 dag
sok z cytryny 1 łyżeczka

Porada

Wszystkie przetwory z jarzębiny mają dualistyczny charakter, są zarazem słodkie i gorzkie.

Przepis i sposób przygotowania na: Jarzębina kandyzowana w miodzie wielokwiatowym

Kroki postępowania

1
Zamrożone owoce jarzębiny przelać wodą i gotować przez 5 minut. Przecedzić, osuszyć na ręczniku.
Krok 1 - Jarzębina kandyzowana w miodzie wielokwiatowym foto
2
W szerokim ,niskim rondlu lub patelni rozgrzać miód i dodać owoce jarzębiny. Smażyć na bardzo wolnym ogniu ,aż sok odparuje .Korale mają przesycić się miodem tak, aby nie pomarszczyły się zbytnio, mają pozostać cale. W czasie gotowania konfitury nie mieszać, a tylko od czasu do czasu wstrząsać rondlem. Konfiturę pozostawić do następnego dnia. Na drugi dzień dodać sok z cytryny i owoce ponownie gotować na wolnym ogniu , aż staną się szkliste.
Krok 2 - Jarzębina kandyzowana w miodzie wielokwiatowym foto
3
Kandyzowaną jarzębinę przełożyć do słoiczków.
Stosować do dekoracji ciast, herbaty, rogalik z koralikami jest super smaczny jak i smażony camembert.
Krok 3 - Jarzębina kandyzowana w miodzie wielokwiatowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 02.10.2014 11:52
świetny przepis! :)
Habibi 21.09.2014 15:28
Kiedy byłam dzieckiem (lata 70'te) byłą w sklepach spożywczych kandyzowana jarzębina na wagę - jadłam ją hurtem ;) wolałam często właśnie taką jarzębinę, niż jakieś owocowe groszki :) ma charakterystyczny smak i nie każdemu przypada do gustu! muszę w tym roku pilnować, żeby ptaszki mi nie wydziobały, jak rok temu ;)
Rysia 21.09.2014 14:20
A moja mama robiła,ja niestety jeszcze nie, ale smak znam. Jest znakomita i zdrowa.
gosia56 21.09.2014 13:31
Super pomysł; nigdy nie jadłam jarzębiny bo zawsze nas uczono ze nie jest do jedzenia;)
Ali 21.09.2014 11:57
Świetnie to wygląda! :)
mirosława4 21.09.2014 11:39
prezentuje się pysznie
mysza75 21.09.2014 11:20
jaka pyszna jarzębinka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak