Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Francuskie ciasto gruszkowe

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 2 szt
gruszki 8 szt
budyń waniliowy 2 szt
cukier waniliowy 50 g
mleko skondensowane

Porada

Do przepisu użyłem własnej roboty cukier cynamonowy (cukier trzcinowy wymieszany z cynamonem)

Przepis i sposób przygotowania na: Francuskie ciasto gruszkowe

Jeden płat ciasta francuskiego wykładamy na posmarowaną tłuszczem ,blaszkę. Nakłuwamy widelcem i zapiekamy 5 min w temperaturze 200°C. Wyciągamy i studzimy.
W garnku podgrzewamy mleko razem z cukrem i kostką masła. Zagotowujemy ,dodajemy budynie rozpuszczone w zimnym mleku i energicznie mieszamy trzepaczką do uzyskania pełnej gładkości kremu. Krem wykładamy na podpieczone ciasto.
Gruszki obieramy ,kroimy na połówki i wciskamy je w krem ,posypujemy cukrem cynamonowym. Na wierzch kładziemy drugi płat ciasta francuskiego ,dociskając do gruszek (tam gdzie są gruszki ,robimy paski nożykiem). Wierzch smarujemy skondensowanym słodzonym mlekiem. Całość zapiekamy w temperaturze 200°C przez 30 min. Studzimy i wkładamy do lodówki. Podajemy mocno schłodzone.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Futka 16.09.2014 13:22
Boskie ciasto! 8-D
caralajna 15.09.2014 07:22
wygląda fajnie
Natalija 14.09.2014 17:08
apetycznie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak