Przepis i sposób przygotowania na: Tort truskawkowo orzechowy
Kroki postępowania
Do miski wbijam białka i ubijam mikserem na sztywną pianę. Dodaję cukier i dalej ubijam aż piana zrobi się lśniąca. Następnie dokładam po 1 żółtku stopniowo i dalej ubijam aż masa będzie idealnie ubita. Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiewam i dokładam do ubitych jaj stopniowo razem z orzechami tartymi. Mieszam już łyżką nie mikserem dokładnie od spodu żeby całość się połączyła. Formę okrągłą średnica 25 cm wykładam od spodu papierem i wylewam ciasto.
Galaretkę rozpuszczam w 300 ml wody. Kiedy ostygnie przelewam do woreczka na kostki do lodów. Po stężeniu wkładam cały worek na 4 sekundy do gorącej wody. Ułatwi to nam wyjęcie galaretek.Worek nacinam wzdłuż każdego rzędu i galaretki same wyjdą.
Masa truskawkowa:
Truskawki myję, obieram i miksuję blenderem dodaję cukier puder. Żelatyną namaczam w 1 łyżce zimnej wody, następnie rozpuszczam ją dodając 4 łyżki gorącej wody. Żelatynę studzę i jeszcze płynną wlewam do truskawek. Wstawiam do lodówki żeby masa trochę się stężała.
Do miski wlewam schłodzoną śmietanę kremówkę dodaję cukier puder i ubijam na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodaję śmietan fix.
Masa na obłożenie tortu:
Do miski wlewam śmietanę dodaję cukier puder, cukier waniliowy i ubijam na sztywno, dodaję barwnik spożywczy.
Poncz:
Do zimniej przegotowane wody 250 ml wlewam sok z cytryny i dodaję spirytus.
Biszkopt upieczony kroję na 3 blaty ostrym nożem. Dolny blat nasączam ponczem, układam blat w formie w której biszkopt się piekł spinam ją, i wylewam masę truskawkową lekko tężejącą. Wkładam do lodówki do całkowitego stężenia. Wyjmuję z formy układam na talerzu do tortu, układam drugi blat, nasączam ponczem, smaruję frużeliną truskawkową, układam truskawki połówki, wylewam masę śmietanowa, układam trzeci blat. Tort smaruję masą różową, boki także. Część kremu zostawia na dekoracje które robię szprycą. Układam truskawki, galaretki, boki obsypuję orzechami tartymi.