Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia III, odc. 6: Zapiekanka rybna z sałatką ze świeżych warzyw

5.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

ryż 500 g
filety rybne 500 g (pokrojone)
rosół warzywny 500 ml
kukurydza konserwowa 1 szklanka
groszek zielony 2 szklanki
kolendra 1 pęczek
śmietana kremówka 200 ml
sok z cytryny 2 łyżki
jaja 3 szt.
pietruszka 1 mały pęczek
pomidory bez skóry
olej
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat

Sałatka

fenkuł 1 szt.
pomarańcze 2 szt.
bazylia liście
Musztarda kremska Prymat 1 łyżka
olej
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia III, odc. 6: Zapiekanka rybna z sałatką ze świeżych warzyw

Kroki postępowania

1
Do dużej miski wrzucić pokrojone w kostkę filety ryb, przyprawę do ryb i owoców morza.
Krok 1 - Przepis dnia III, odc. 6: Zapiekanka rybna z sałatką ze świeżych warzyw foto
2
Dolać olej i dokładnie wymieszać. Następnie dodać ugotowany ryżu, groszek, kukurydzę, posiekaną świeżą kolendrę,
Krok 2 - Przepis dnia III, odc. 6: Zapiekanka rybna z sałatką ze świeżych warzyw foto
3
Całość zalać rosołem warzywny i delikatnie wymieszać tak by nie uszkodzić składników.
Krok 3 - Przepis dnia III, odc. 6: Zapiekanka rybna z sałatką ze świeżych warzyw foto
4
Następnie w małej misce połączyć jajka ze śmietaną, pieprzem białym, gałką muszkatołową, papryką ostrą, solą morską i posiekanym miąższem z pomidorów. Ewentualnie można dodać wyciśnięty sok z połówki cytryny.
Krok 4 - Przepis dnia III, odc. 6: Zapiekanka rybna z sałatką ze świeżych warzyw foto
5
Naczynie żaroodporne wysmarować 2 łyżkami oleju i ułożyć w nim przygotowana wcześniej masę.
Krok 5 - Przepis dnia III, odc. 6: Zapiekanka rybna z sałatką ze świeżych warzyw foto
6
Powstałym sosem zalać ryż. Naczynie przykryć folią aluminiową. Zapiekankę piec około 45 minut w temperaturze 180°C, aż nabierze złotego koloru.
Krok 6 - Przepis dnia III, odc. 6: Zapiekanka rybna z sałatką ze świeżych warzyw foto
7
Sałatka: Obranego fenkuła tniemy obieraczka do warzyw na cienkie plasterki i przekładamy do miski z zimną wodą z dodatkiem lodu.
Krok 7 - Przepis dnia III, odc. 6: Zapiekanka rybna z sałatką ze świeżych warzyw foto
8
Pomarańcze obieramy zostawiając skórkę. Obrane pomarańcze filetujemy. Ze skórki pozbywamy się białych części i tniemy ja na paseczki.
Krok 8 - Przepis dnia III, odc. 6: Zapiekanka rybna z sałatką ze świeżych warzyw foto
9
Filety pomarańczy łączymy z fenkułem, liśćmi bazylii i skórką pomarańczy.
Krok 9 - Przepis dnia III, odc. 6: Zapiekanka rybna z sałatką ze świeżych warzyw foto
10
Musztardę łączymy z olejem, papryką ostrą, solą morską, białym pieprzem, dodajemy sok z pomarańczy a następnie polewamy tym sosem sałatkę.
Krok 10 - Przepis dnia III, odc. 6: Zapiekanka rybna z sałatką ze świeżych warzyw foto
11
Zapiekankę podawać z sałatką
Krok 11 - Przepis dnia III, odc. 6: Zapiekanka rybna z sałatką ze świeżych warzyw foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kusza23 16.10.2014 12:50
Bardzo fajna i kolorowa zapiekanka, na pewno spróbuję.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak