Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś z Buniową carbonarą na ryżowym Tagliatelle :
Osobno zagotować 1,5 litra wody z kostką bulionową i wrzucić do niej makaron .Ogrzewać 3 minuty. Zgasić gaz , przykryć garnek i zostawić na 10 minut. Odcedzić .W garnku rozgrzać 2 łyżki masła i obsmażyć na nim koper , Natkę bardzo drobno usiekać albo zmiksować w malakserze i wrzucić na masło. Dodać makaron i wymieszać tak by pokrył się masłem , koprem i natką .
W garnku o grubym dnie usmażyć na rumiano pokrojony w paseczki bekon lub wędzonkę ( użyłam szynki długo dojrzewającej typu Serano ) . Dodać roztarty czosnek .Zalać śmietanką zmieszaną z żółtkami. Wsypać ser i chwilę ogrzewać by się rozpuścił. Doprawić .
Podawać układając łososia na warstwie makaronu , delikatnie polewać sosem. Resztę sosu podać osobno .