Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Leniwie słodkie placki z młodych ziemniaków z sosem arbuzowo-imbirowym z bazylią

5.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ok 40 małych placuszków

ziemniaki ugotowane
500 g
mąka pełnoziarnista
0,5 szklanki
mąka pszenna
1/4 szklanki
jajko
2
cukier waniliowy
2 łyżki
Sklep Prymat
miód akacjowy
2 łyżki
skórka z cytryny
jogurt naturalny
200 ml
olej rzepakowy
2 łyżki
sól
szczypta
Sklep Prymat
olej do smażenia

Sos arbuzowo-imbirowy

arbuz
300 g - bez skóry
imbir starty
0,5 łyżeczki
imbir
20 g kandyzowany
bazylia świeża
kilka listków
śmietana 18 proc
1 łyżka
cukier waniliowy
2 łyżki
Sklep Prymat
miód akacjowy
1 łyżka
sól
szczypta
Sklep Prymat
mąka ziemniaczana
1 łyżeczka
woda
2-3 łyżki
olej rzepakowy
3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Leniwie słodkie placki z młodych ziemniaków z sosem arbuzowo-imbirowym z bazylią

Kroki postępowania

1
Ziemniaki gotujemy, studzimy i obieramy. Przepuszczamy przez praskę, aby uzyskać gładkie puree. Dodajemy mąki, cukier, miód, jajka, olej, szczyptę soli, skórkę z cytryny oraz jogurt. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy
Krok 1 - Leniwie słodkie placki  z młodych ziemniaków z sosem arbuzowo-imbirowym z bazylią foto
2
Na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym smażymy placuszki. Przekładamy je na ręcznik papierowy, żeby usunąć nadmiar tłuszczu. Podajemy z sosem arbuzowo-imbirowym
Krok 2 - Leniwie słodkie placki  z młodych ziemniaków z sosem arbuzowo-imbirowym z bazylią foto
3
Arbuza, olej rzepakowy i świeży imbir blendujemy na gładką masę. Przelewamy ją do garnka. Doprawiamy cukrem waniliowym i miodem. Dodajemy kwaśną śmietaną, szczyptę soli. Całość zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w zimnej wodzie, dodajemy do masy arbuzowej. Masę, cały czas mieszając, chwilę gotujemy, aż sos lekko zgęstnieje.
Krok 3 - Leniwie słodkie placki  z młodych ziemniaków z sosem arbuzowo-imbirowym z bazylią foto
4
Do sosu dodajemy bardzo drobno posiekaną bazylię oraz posiekany kandyzowanym imbir.
Krok 4 - Leniwie słodkie placki  z młodych ziemniaków z sosem arbuzowo-imbirowym z bazylią foto
5
Placuszki serwujemy z sosem.
Krok 5 - Leniwie słodkie placki  z młodych ziemniaków z sosem arbuzowo-imbirowym z bazylią foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 14.08.2014 11:40
Ciekawy sos. Musi świetnie smakować.
molanka 14.08.2014 11:39
ciekawa jestem smaku tego sosu
Kolorowa 14.08.2014 09:47
Podoba mi się ten przepis ;)
Pyszota 14.08.2014 08:57
super przepis
Ania84 14.08.2014 08:53
pyszności!
Paolcia 14.08.2014 08:52
rozkosz dla podniebienia :)
Renata9 14.08.2014 08:32
super placuszki
Pietruszka 14.08.2014 08:20
pyszne placuszki
stokrotka 13.08.2014 23:11
ciekawa i smaczna propozycja
Sroczka 13.08.2014 23:10
Ależ te placuszki pysznie wyglądają.
teresa18 13.08.2014 22:23
ciekawy sos
xjustynka89x 13.08.2014 21:50
ojej jakie pyszności!
olkaaa 13.08.2014 21:40
bardzo fajne
IlonaAlbertos 13.08.2014 21:35
Apetyczne placki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak