Zebra z sokiem truskawkowym

Zebra z sokiem truskawkowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    5 szt
  • cukier

    1,5 szklanki
  • mąka pszenna

    2,5 szklanki
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • olej

    3/4 szklanki
  • sok truskawkowy

    3 łyżki
  • woda

    1/2 szklanki
  • kakao

    2 łyżki
  • zapach waniliowy

    kilka kropel
  • cukier puder

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zebra z sokiem truskawkowym
Jajka ubijamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Stopniowo dosypujemy mąkę (2,5 szklanki), ciągle miksując. Wlewamy zapach waniliowy. Kończymy ubijanie i wlewamy olej, mieszamy drewniana łyżką do połączenia składników. Tak samo robimy z wodą z sokiem truskawkowym. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 3 łyżki mąki, do drugiej kakao. Obie delikatnie mieszamy łyżką. Na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę wlewamy dwie łyżki jasnej masy, następnie na środek dwie łyżki ciemnej masy i na przemian aż do wyczerpania.
Krok 2 - Zebra z sokiem truskawkowym
Pieczemy w 170*C przez 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

kloruś

06.08.2014 08:13
wygląda świetnie! Chętnie bym się poczęstowała :)

Wiktoria29

05.08.2014 15:20
bardzo ładnie wyszła

Jadwiga/Jaga85

05.08.2014 14:07
Zeberka na medal!!!

xjustynka89x

05.08.2014 12:08
super wygląda :)

Ola1984

05.08.2014 07:50
Uwielbiam to ciacho.

ewelinapac

04.08.2014 21:22
pyszne ciasto

noninka77

04.08.2014 21:14
Już dawno nie jadłam tego ciasta:-)

Megg

04.08.2014 21:05
pięknie się prezentuje zeberka :-)

irenka

04.08.2014 21:04
przepyszne ciacho

Ali

04.08.2014 20:41
Ostatnio robiłem taką zebrę, fantastyczna sprawa!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat