Przepis i sposób przygotowania na: Tarta biszkoptowa z chleba razowego i orzechów z karmelizowanymi jabłkami
W osobnej miseczce zmiksować żółtka z cukrem pudrem trzcinowym, dodać skórkę i sok z cytryny.
Białka ubić na sztywna pianę.
Do żółtek dodać suche składniki i ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać.
Formę na tartę (z wgłębieniem) wysmarować masłem. Nałożyć ciasto, piec w rozgrzanym piekarniku w 175 stopniach ok 25-30 minut. Odstawić do wystudzenia, następnie wyjąć i obrócić.
Jabłka obrać pokroić w półksiężyce. Posypać cynamonem. Na patelni rozpuścić cukier, następnie ułożyć jabłka lekko potrząsnąć patelnię i poddusić ok 4 minut.
Tak przygotowane jabłka ułożyć na tarcie biszkoptowej, całość posypać cukrem pudrem, polać powstałym sosem z jabłek.