Przepis i sposób przygotowania na: Steki z karczku zapiekane Eli
2 kg ziemniaków
1 szklanka mleka(gorące)
5 dkg masła
1 łyżka papryki słodkiej w proszku
1 łyżeczka czosnku granulowanego
gałka muszkatołowa,sól,pieprz
15 dkg sera żółtego
Wszystkie składniki marynaty (olej,ocet ,sosy:sojowy grzybowy,sojowy,chilli,miód,pieprz,sól)ubić trzepaczką.Umyte mięso osuszyć ręcznikiem papierowym i lekko rozklepać tłuczkiem.Posmarować marynatą i włożyć do lodówki na 3 godziny.Wyjąć z lodówki i osuszyć ręcznikem papierowym.Na patelni mocno rozgrzać olej i obsmażyć mięso z obu stron na średnim ogniu.
Cebulę drobno posiekać.W rondlu rozgrzać smalec,wrzucić cebulę i przesmażyć.Dodać kapustę,liście laurowe,ziele angielskie,pieprz i przesmażyć.Wlać szklankę wody dodać kostkę mięsna i dusić do miękości.Pod koniec duszenia odparować wodę,oprószyć kapustę mąką i przesmażyć.
Ugotowane ziemniaki dokładnie potłuc tłuczkiem.Do ziemniaków dodać masło,gorące mleko,przyprawy i dokładnie wymieszać.
Ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć kapustę,steki z karczku,na nie pure ziemniaczane i na górę utarty ser.Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut.Smacznego!